با نام و یاد خدا
سلام، رامین تابان هستم.
امروز اومدم خدمتتون و میخواهیم با هم بریم به گذشتهها، حدود ده سال پیش، میخواهیم یکم با هم خاطرهبازی کنیم. دوستانی که از قدیم با مجموعه ما همراه بودند و آشنا بودند و مارو دنبال میکردند، میدونند که ما تو اون سالها کاری رو شروع کرده بودیم به نام مصاحبه با چهرههای ماندگار تاسیسات، افرادی که پیشکسوت بودند تو زمینههای مختلف تاسیسات خدمات شایسته و شاخصی انجام داده بودند و از قدیمیهای این حوزه بودند، دونهدونه شناسایی میکردیم باهاشون صحبت میکردیم، میرفتیم خدمتشون و مصاحبه و گپ دوستانهای باهاشون داشتیم و در نهایت به عنوان یک مصاحبه تحت عنوان چهرههای ماندگار تاسیسات منتشر کردیم.
در این مجموعه برنامهها، سعی داریم یک مروری بکنیم بر این مصاحبههایی که قبلا داشتیم و اونها رو با هم یک دور بازخوانی بکنیم و یادی بکنیم از خاطرات اون دوران و مباحث و نکات که تو اون مصاحبهها مطرح شده رو با هم مرور داشته باشیم.
تعدادی از این عزیزان که به عنوان چهره ماندگار تاسیسات انتخاب کردیم و خدمتشون رسیده و مصاحبه کرده بودیم در حال حاضر از این دنیا رفتند و دیگه سعادت این که بتونیم از خدماتشون استفاده بکنیم رو نداریم و این بهانهای میشه که مروری بکنیم بر خاطرات، یادشان را گرامی بداریم و نکاتی که در این مصاحبهها رد و بدل شد رو برای دوستانی که احیانا اون مصاحبهها را ندیدند، بازگو بکنیم و دوستانی هم که دیدند، یک مرور خاطره جذاب و خوبی براشون خواهد بود.
اولین مصاحبه که در قالب چهرههای ماندگار تاسیسات داشتیم مربوط میشه به آبان ماه ۱۳۹۱ و یک زمانی که اولین شماره نشریه خانه تاسیسات را منتشر کردیم و به قولی از این مصاحبه همزمان شد با سرآغاز نشریه خانه تاسیسات این مصاحبه با آقای مهندس بیژن سپهرآرا بود. ایشان متاسفانه چندین سال پیش به رحمت خدا رفتند و دیگه در میان ما نیستند.
بریم با هم یک مروری داشته باشیم بر این مصاحبه که داشتیم و گپ و گفتی که داشتیم. لابهلاش یک سری نکات هم من خدمتتون عرض میکنم خب بریم اول یهذره خود ماهنامهمون رو ورق بزنیم بعد به صورت الکترونیکی برای شما دقیقا تصاویرش رو هم نشون خواهیم داد که ببینید.
آبان ماه ۱۳۹۱، یک همزمان با نمایشگاه صنعت تاسیسات این نشریه منتشر شده بود و توی نمایشگاه توزیع شد. حالا یه سری قسمتهایی داریم، یادداشتهای اعضای خانه تاسیسات که تو بحث دورههای آموزشی ما بودن و هستند. یک سری افرادی تو این دورهها تربیت شدند که خدا رو شکر به نقاط خیلی خوب و جذابی رسیدند یه سریشون به حدی الان معروف و بزرگ هستند که واقعیت نمیتونیم اصلا اعلام بکنیم که بگیم ایشان یه روزی تو دورههای ما بوده، ولی عکسهاشون هست عکسهای یادگاری پایان دورهها هست کلاسهایی که با هم داشتیم هست یه سریشون هم که خب قابل مطرح شدن هستش و مطرح خواهیم کرد و دونه دونه معرفی خواهیم کرد به شما. این بخش یادداشت اعضا، دیدم یادش افتادم که گفتم یک نکته هم خدمتتون بگم که یک سریشون الان مدرس آموزشگاههای دیگه هستند این دوستان، که خب این باعث خوشحالی و افتخار ماست که تونستیم آنقدر باکیفیت خوب پیش بریم که از دل دورههای ما کارآفرین، مدرس و افرادی اومدند که خودشون به این سطح توانایی رسیدند که میتونند حالا به کلی افراد دیگه کمک بکنند، دستشون رو بگیرند و به اونها آموزش بدن. حالا چه در قالب شرکتی که راهاندازی کردند، کارخانه و کارگاهی که راهاندازی کردند که در قالب نمایندگی فروشی که گرفتند تدریس دورههایی که دارند میکنند، چیزهایی که آموختند رو دارند به بقیه یاد میدن. این هم نکتهای هستش که توی برنامههای مفصل بهش میپردازیم.
فعلا از بحث چهرههای ماندگار دور نشویم. صفحه دوازدهم ماهنامه خانه تاسیسات، جایی که این مصاحبه شروع میشه و منتشر شده من در مجموع دو مرتبه کلا سعادت این داشتم که با آقای مهندس سپهرآرا دیدار داشته باشم و همصحبت بشم و غیر از اون هیچگونه ارتباطی با ایشون هیچ موقع نداشتم متأسفانه و نتونستم خب خدمتشون باشم از دانش و تجربیاتشون استفاده کنم این دو مرتبه هم یک مرتبه مربوط میشه به زمانی که بنده با ایشون تماس گرفتم و اعلام کردم که ما میخواهیم از ایشون به عنوان یکی از چهرههای ماندگار تاسیسات تقدیر و تشکر داشته باشیم و خدمتشون برسیم حضوری و مصاحبهای داشته باشیم که من به همراه تیممون و دوستانمون رفتیم خدمت ایشون و با همه گپ و گفتی دوستانه و داشتیم و این مصاحبه اونجا شکل گرفت و بار دوم وقتی بود که نشریه منتشر شد و ما میخواستیم نسخه منتشر شده نشریه به همراه یک لوح تقدیر و قدردانی که به یادگار خدمت اساتیدمون میدادیم خدمتشون تقدیم بکنیم.
این دو مرتبه دوتا تقریبا فکر کنم یک ساعت، یک ساعت و نیم ما تونسیم در خدمت ایشان باشیم و غیر از اون دیگه سعادتی این رو نداشتم که بتونم از نکاتشون و مواردشون استفاده بکنم. به هر حال قطعا دوستانی که با ایشان کار کرده بودند، تو تیمشون بودند، خیلی از ایشان آموختند و تجربیات ارزشمندی و تونستند از ایشان کسب بکنند که خب به هر حال توصیه میکنیم که بیان تو میدون اگر تا حالا نیومدند بیان و در قالب آموزش، در قالب کتاب، مقاله، به هر روشی که میدونند این تجربیات و نکات رو به هر حال منتقل بکنند حالا میگم از ایشان یه یادگاری خیلی خوب مونده که خدمتتون معرفی خواهم کرد.
بریم سراغ مصاحبهمون من یه بخشهایی رو از رو میخونم، یه بخشهایی رو حتی برمیگردیم روی ویس ایشان و صدایی که از آن موقع به یادگار داریم یک تیکههایی رو با هم دنبال میکنیم آقای مهندس بیژن سپهرآرا متولد سال هزار و ۱۳۲۱ اهل همدان شروع کارشون رو اعلام میکنند که ۱۳۴۴ در شرکت شعله خاور بوده یکی از شرکتهای قدیمی تاسیساتی که میشه گفت جزو تقریبا اولین شرکتها تو این حوزه بوده.
حالا تو این که این اولین شرکته کی بوده توی اولینها همیشه اختلاف و بحث و حرف و حدیث هست فعلا اصلا ورود نکنیم و چیزی هم نگیم ولی یکی از شرکتهای واقعا خیلی خیلی قدیمی بودن که بسیاری از اهالی تاسیسات این شرکت رو تقریبا، نقطه آغاز و اون شرکتهای ابتدایی میدونند که پرقدرت و خیلی خوب شروع کردند و وارد این عرصه شدند. این قسمت و روی ویسشون با هم یه مرور داشته باشیم خودشون این قسمت رو توضیح دادند یک نگاهی با هم بندازیم بهش:
من سال ۴۴، ۴۴ شرکت شعله خاور شروع کردم سال ۴۴، ۴۲، ۴۳ میشد که من اومدم میخواستم برم یه رشتهای و اون موقع میگم، مهندس ارجمند، ارجمندها یک گروهی بودند، برادرها، سیروس ارجمند و سیاوس ارجمند و اسکندر ارجمند و اینها آدمهایی بودند که واقعا هم خدمت کردند به این مملکت یعنی اولین مبانی تاسیساتی رو اینها گذاشتند و منم شانس آوردم که اولین جایی که رفتم، اونجا بود، تو شعله خاور.
بسیار خوب، بعد از این شروع ایشان میفرمایند که دوره تهویه مطبوع شرکت Carrier رو در کشور آمریکا گذراندند. دوستانی که نرمافزار Carrier رو میشناسند و باهاش کار کردند نرمافزار Carrier hap، نرمافزار تحلیل بار ساعتی کریر نرمافزاری که جزو چکلیست سازمان نظام مهندسی هست و الان دوستانی که پروژه تحویل میدهند یکی از کارهایی که باید بکنید اینه که پروژه رو توی نرمافزار کریر مدل بکنند و آرشیو به گزارشهاش رو ضمیمه نقشههاشون بکنند. آقای مهندس سپهرآرا یکی از اون افرادی بودند که در معرفی شرکت کریر دیتاها و نرمافزار کریر بسیار بسیار تاثیرگذار بودند و خب در این زمینه بسیار فعالیتهای شاخصی انجام دادند. بعد از اینکه ایشان در دوره شرکت کریر تو آمریکا شرکت میکنند با پیشنهاد این شرکت برای نمایندگی در کانادا روبهرو میشن که ایشان قبول نمیکنند و به ایران برمیگردند و ترجیح میدن که خدماتشون رو توی ایران ارائه بکنند.
یه تعدادی از پروژههایی که ایشان کار کردند رو و خیلی خلاصه مرور بکنیم: طرح توسعه حرم امام رضا (ع)، مسجد بلال سازمان صدا و سیما دانشکده دندان پزشکی تبریز دانشکده مدیریت دانشگاه شریف، کارخانه ارج، کارخانه سایپا کارخانه ایران خودرو، هتل لاله، سالن اجتماعات و مرکز همایشهای بینالمللی صدا و سیما و کلی پروژه دیگه که دونه دونه اگر بخواهیم اونها رو لیست بکنیم باید کلی در موردش صحبت بکنیم و اینها رو فهرستش رو در همین مصاحبه ما یه فهرست خلاصهاش رو در صفحه آخر ماهنامه اون زمان منتشر کردیم و دونه دونه به اینها اشاره داشتیم، به پروژههای شاخصی که ایشان کار کردند تعداد پروژههایی که توسط ایشان طراحی شده بود، البته تا اون زمانی که ما برای مصاحبه خدمتشون رسیدیم بالغ بر ۹۰۰ پروژه بود که خب واقعا عدد خیلی شاخص و میشه گفت خیلی عجیب و غریب و جذابی هستش عدد ۹۰۰، یعنی فقط ۱۰۰ تا دونه کمتر از ۱۰۰۰.
من خیلی اوقات به دوستانم میگم برای این که این عدد ۱۰۰۰ رو واقعا لمسش کنید که چقدر بزرگه در عمل یه روزی که میریم تو طبیعت یا یه روزی که بیکار نشستیم شروع کنیم ۱۰۰۰ تا دونه چوب کبریت رو دونه دونه دونه کنار هم بچینیم یا ۱۰۰۰ تا دونه سنگریزه یا چوب خشک درخت رو کنار هم بچینیم تا ببینیم این عدد ۱۰۰۰ چه قدر زیاده. حالا ببین شما ۱۰۰۰ تا پروژه کار کرده باشید، عدد واقعا عدد شاخص و بسیار تحسینبرانگیزی هستش پروژهها هم همه پروژههای شاخص و معروف است.
در ادامه در مقدمه مصاحبه گفتیم که به هر حال با این آمار، بیراه نیست که خیلی از از تاسیساتیها لقب پدر تاسیسات نوین ایران و بهشون دادند و خیلیها به این اسم ایشان رو میشناسند و ازشون یاد می کنند. البته خدمات ایشان فقط پروژه نبوده، در کنار پروژه خب او سالها محدودیتها بیشتر بوده، مثلا انتشار مقاله خیلی سخت بوده، نشریهای به اون صورت نبوده انتشار کتاب خیلی سخت بوده. ولی به هر حال ایشان باز مقالاتی در این حوزه منتشر کردند ولی به هر حال آن قسمتی که مونده و چکیده شده تجربیات ایشان است و گردآوری کردند به همراه همکارشون یه کتابچهای هست تحت عنوان جدول و اطلاعات فنی تاسیسات که ذیل اون، ما که خدمتشون رسیدیم به ما نشونش دادند این کتابچه رو و کنار تمام صفحاتش اسم خودشون و اسم آقای مهندس ذکائی اومده بود این جداول رو را از همان دیرباز همه به اسم جداول سپهرآرا میشناختند، دوستانی که دیده بودند و استفاده میکردند. اون زمان توسط انتشاراتی منتشر نشده بود همینجور خودشون، زحمتی که بود خودشون کشیده بودند این رو خیلی شکیل و زیبا، تایپشده، آماده کرده بودند و استفاده میکردند و یک موقع که کسی نیاز داشت رو بهشون میدادند.
بریم با هم یه سر حالا تو متن مصاحبه بزنیم. یه چکیدهای بود که به عنوان مقدمه منتشر شده بود. لابهلای بحثم من سعی میکنم یکی دو بار گریز بزنیم و صدای ایشان رو هم بشنویم و بیشتر استفاده بکنیم. ابتدا که خب گپ و گفتی داشتیم که اهل کجا هستید و متولد چه سالی هستید. بحثهای اینچنین بود اولین شرکتی که ایشان در اون فعال بودن رو که دیدید با صدای خودشون، گفتند شرکت شعله خاور، ۱۳۴۴ یکی دیگه از بحثهایی که بود، سوالی که از ایشان پرسیدیم گفتم اگه بخواهیم دنبال اولین مهندس تاسیسات ایران باشیم که به صورت حرفهای و مدرن کار تاسیسات رو تو ایران باب کردند چه کسی رو باید نام ببریم؟
خب خود ایشان که به هر حال یکی از نفرات بودند و حرفی در این زمینه نبود و ایشان یکی از دوستانشون که خوب همه احتمالا اسم ایشان رو شنیدید، آقای مهندس حشمتالله منصف که ایشان هم چندین سال پیش به رحمت خدا رفتند. جزو افرادی بودند که در تدوین مقررات ملی ساختمان نقش داشتند. در شرکتهای مختلف سابقه زیادی داشتند. آقای حشمتالله منصف بهانهای هست که از ایشان هم یک یادی بکنیم. از یکی از چهرههای ماندگار تاسیسات ما بودهاند که انتخاب کرده بودیم در همون سالها. فکر میکنم بعد از آقای مهندس بیژن سپهرآرا یا دو تا بعد خدمت ایشان رسیدیم برای مصاحبه که به هر حال، سعادت نشد و این مصاحبه شکل نگرفت، حالا به دلایلی و نشد که از ایشان یادگاری را تحت عنوان چهرههای ماندگار تاسیسات داشته باشیم. به هر حال الان که از آقای مهندس سپهرآرا یاد کردیم، یادی هم از ایشان میکنیم ولی به هر حال مصاحبهای نداریم که بخواهیم از اون یاد بکنیم و برگردیم به دوران.
توی مصاحبهشون، خود آقای مهندس سپهرآرا یادی میکنند از این جداولی که تهیه کردند. ما پیگیری این بودیم که وضعیت آموزشی، وضعیت دانشگاهها رو الان چطور میبینید الان تو حوزه تاسیسات، پیشنهادتون چی هست چه نکاتی دارید که بهتر بشه، بهینهتر پیش بره ایشان یادی میکنند که یک سری جزواتی رو من تهیه کرده بودم که در شروع کار حرفهای خود از آنها استفاده میکردم. در حال حاضر این جزوات چکیده تمامی نکات کاربردی و ضروری صنعت تاسیسات هست که خوب گردآوری شده. ایشان میگن که یکی از دلایلی که من این جزوه را گردآوری کردم این بود که در ایران به دلیل نبود مراجع کاربردی و بومی، بسیاری از دادههای فنی موجود نبود و نیاز بود که جزوه فنی و کاربردی با اطلاعات بومی ایران گردآوری بشه. من یه توضیح خدمت دوستان جوونتر مثل خودمون و خیلی جوونتر بدم. الان رو نبینید که شما یه مراجعه به هرجایی بکنید چه اینترنت فروشگاههای فیزیکی، کلی کتاب و نشریه و مقاله و کاتالوگ و دیتا میبینید.
ما داریم از زمانی صحبت میکنیم که اینترنتی در کار نبود. ارتباطات بین این شکل اصلا نبود. حتی نشریاتی ما نداشتیم به صورت تخصصی در حوزه تاسیسات، انتشارات تخصصی نداشتیم در حوزه تاسیسات، و کاتالوگها حتی به این شکل نبود اینجوری الان شما یک نمایشگاه تاسیسات دو ساعت وقت بذارید واقعا به اندازه یه نیسان کاتالوگ میتونید جمعآوری کنید که تو هر کدومش کلی مطلب و نکته آموزشی هست. او زمان واقعا یک برگ کاتالوگ پارهای که از زیر خاک در آورده بودید حکم طلا را داشت یعنی گردآوری این جداول توی اون سالها واقعا ارزشمند بود و واقعا یک معدن طلا بود که هنوزم که هنوزه به هر حال این موجود است و قابل استفاده است برای مهندسان.
بریم یه مروری بکنیم بر صدای آقای مهندس سپهرآرا که خودشون در مورد جداول اطلاعات فنیشون توضیحاتی رو میدن. بریم اینها رو هم با هم گوش بدیم از زبان استاد خالی از لطف نیست. هنوزم که هنوزه، مهندسای جوون و حتی مسن، پامیشن میان اینجا پهلو من، تا اون جایی که مغز من یاری کنه چون دیگه حوصلهاش رو ندارم مثل سابق، آموزش میدم به بچهها، به جوونا، به مهندسا و حاصلش اینها بوده من توی اون اتاق، که اتاق کارمه، پر از این جزوههاست، ولی من این جزوهها رو راستش ادامه ندادم. اینها همه چکیده تاسیسات ایرانه یعنی شما اگر اینها رو ورق بزنی، متوجه میشین که خیلی نکات تاسیساتی رو من اومدم و تو اینجا گفتم. خب این هم یک توضیحاتی بود که ایشان در مورد جداول معروف سپهرآرا دادن خب در ادامه مصاحبه رفتیم سراغ قدیمها و از ایشان پرسیدیم که یه مقدار از سوابق آموزشیشون بگن و این که اصلا چی شد که حالا تاسیسات حالا اون دوران و اون زمان اصلا چه اتفاقی افتاد که ایشان تصمیم گرفتند که به صورت تخصصی وارد حوزه تاسیسات بشن. بد نیست که این قسمت رو از صدای خود ایشان بشنوید و دیگه من از روی متن مصاحبه نخوانم بریم صداشون رو بشنویم و توضیحات خودشون که چی شد که وارد عرصه تاسیسات شدند:
تا حالا کسی از من این سوالو نکرده بود، ولی خودم برای خودم همیشه این مطرح بوده و این داستان به این شکله که در سال… باید خیلی برم عقب اوایل دانشگاه که میخواستم برم، مردد بودم که چه رشتهای اصلا برم چون من اون موقع، ببینید چهجوری بود، اون موقع در دانشگاه تهران و همه جا، سیستم این بود که هرکس هرجا میخواست میرفت امتحان میداد یعنی مثلا من میتونستم برم دانشکده شیمی امتحان بدم قبول شم میتونستم برم یه دانشکده دیگه قبول شم. یعنی کنکور سراسری و این مسائل اصلا نبود. اینجا مساله این بود که هرکس هر رشتهای رو دوست داشت میرفت امتحان میداد و من اول، آدمی بودم که خیلی ادبیاتم خوب بود. یعنی من به قدری به ادبیات علاقه داشتم که حد نداشت. درست برعکس اون چیزی که آخر سر شدم. همهجا هم قبول شده بودم خوشبختانه. من میتونستم هرکجا که میخوام برم. یعنی فیزیکی برم، شیمی برم، پزشکی برم، هر کجا چون امتحاناتشون جدا بود میشد رفت رفتم گفتم خب حالا کجا برم، کجا نرم، رفتم رشته ریاضی عرض کردم چون در اون زمان همه رشتهها برای من قابل دسترس بود میتونستم هر رشتهای میخوام برم. هیچ مسالهای هم نبود ولی من دیگه اونجا اومدم و جدا شدم از ادبیات و رفتم ریاضی. بعد اونجام که گفتم شاگرد اول شدم و در دانشگاه…
میون این صحبت، خوب شد که آقای مهندس اومدن تو حوزه تاسیسات وگرنه عرصه تاسیسات یکی از درجه یکهای این حوزه رو از دست میداد. هرچند اگه تو حوزه ادبیات هم میرفتند من فکر می کنم الان ما یه سری یادگاریهای ادبی خیلی شاخص از ایشان میداشتیم.
بله، به این ترتیب بود که به هر حال ایشان وارد عرصه تاسیسات شدند و خب پروژههای متعدد خدمات متعدد در حوزه آموزش، در حوزه تألیفات و به قولی جداولی که از ایشان به یادگار مانده رو ایجاد کردند. اواخر مصاحبه یه نظرخواهی کردیم از ایشان که وضعیت تاسیسات رو تو کشورمون چه جوری ارزیابی میکنید شرکتهایی که تو این حوزه هستند.
یک نکته جالبی ایشان گفتند که به هر حال خالی از لطف نیست که مروری داشته باشیم اولا که میگفتند خب قبل از انقلاب تو ایران یه شرکت ساراول بود یه شرکت شعلهخاور به هر حال دو تا شرکت بودند که تو این حوزه خیلی فعال بودند و دستگاه میساختند بعدها، کم کم که به هرحال این صنعت رشد کرد شرکتهای دیگه به دلیل منافع مالی زیادی که این حوزه داشت داشت و هنوز هم داره و بسیار سودآور هست دائما زیاد شدند. یعنی این شرکتها دائما منشعب شدند و از هر شرکت میشه گفت چهار تا پنج تا حتی تا ده بیست شرکت از تو دل شرکت مادر اومد بیرون یعنی افرادی که اونجا بودند، مدیران فنی بودند افرادی که باسابقه شده بودند، تجربه زیادی داشتند از اون شرکت اولی اومدند بیرون و خودشون شرکت تاسیس کردند بعد دوباره افراد تو شرکت اینها دوباره همین اتفاق سه چهار مرتبه توسط افراد فنی تو شرکتهاشون افتاد، از اون شرکت اومدند به دلایل مختلف بیرون و شرکت خودشون رو تاسیس کردند و نکتهای که هست، ایشان نکته جالبی که میگن اینجا هستش که: میگن باور کنید آنقدر که در ایران شرکت سازنده سیستمهای تهویه مطبوع داریم، در کشور آمریکا نداریم.
واقعا هم همینه. همین الان یه سرچ تو اینترنت بکنید ببینید که چه تعداد تولیدکننده ما تو ایران داریم چه تعداد در آمریکا. تعدادش خیلی حالا به عقیده من اهمیتی نداره ولی نکتهای که هست و من بسیار بهش معتقدم این هستش که آقای مهندس اینجا میگن که:
منی که تا به امروز چیزی بالغ بر ۹۰۰ پروژه تاسیساتی تحویل دادم، می گویم که این شیوه در صنعت تاسیسات ایران درست نیست و تاکید شرکتها باید بر کیفیت محصول باشه. نکتهای که واقعا به درستی بهش اشاره میکنند این هستش. واقعا حالا تعداد شرکتها به هر حال خب اگر کشش داره اون صنعت، اون جامعه خب زیاد میشن. زیاد بودنش هم شاید خیلی منعی نداشته باشه و مشکلی نداشته باشه. ولی کیفیت محصول واقعا مهمه که یعنی صرفا این که یه شرکتی، من بیام از یه شرکت بیرون برم یه شرکت بزنم و فقط یه چیزی تولیدکنند کنم که یه پولی در بیارم این خب خیلی جذاب نیست ولی اگر کیفیت رو ارتقا بدم و محصول باکیفیت تولید کنم قطعا هرچقدر هم تعداد شرکتها زیاد باشه خوب باعث خوشحالی و افتخار همه ماست.
یک قسمت جالبی که اون زمان دوستان ما، همکارانمان تو ماهنامه زحمت کشیدند ولی و با سلیقه درجه یکشون درست کردند یک تایملاینی بود از فعالیتهای ایشان، خیلی خلاصه و میشه گفت تقریبا چند سال چند سال، دهه به دهه از عکسهای که خود ایشان داشتند ما دونه دونه اسکن گرفتیم و استفاده کردیم توی نشریهمون این رو هم با هم یه مروری داشته باشیم به عنوان حسن ختام و بحث امروز او جمعبندی بکنیم:
۱۳۳۱ – دوره دبیرستان – دارالفنون
۱۳۳۵ – دوره دانشجویی – دانشکده فنی دانشگاه تهران
۱۳۳۹ – جشن فارغالتحصیلی – دانشکده فنی دانشگاه تهران
سال اول فارغالتحصیلی – دانشکده فنی دانشگاه تهران
۱۳۴۲ – دوره آموزشی کریر در آمریکا و مدرک دریافت شده از این شرکت به نام آقای بیژن سپهرآرا
بعد از اون رفتیم دهه شصت هفتاد هشتاد و در نهایت دهه نود، عکسهای یادگاری از ایشان رو داریم و در نهایت سال ۱۳۹۱ آخرین عکسی که مجموعه ما از ایشان داشت در پایان مصاحبه عکسی که ازشون به یادگار گرفتیم و نشریه مزین شد.
همین بهانهای بود که یک یادآوری کنیم یک یادی بکنیم. یه سری نکاتی رو در این زمینه با هم مرور داشته باشیم. دوستانی که اون مصاحبه رو دیده بودند یک تجدید خاطرهای شد براشون. دوستانی که ندیده بودند باعث شد که بهانهای شد که صحبتهای ایشان رو بشنوند و مصاحبه رو یک دور با هم سریع مرور داشته باشیم.
نکته دیگری فعلا نیست. تا دیداری دیگر، شما را به خدا میسپارم.
فعلا خدا نگهدار
فایل تصویری «چهرههای ماندگار تاسیسات – این شماره: مهندس بیژن سپهرآرا»
فرمت فایل: Mp4 / مدت زمان: 27:1۱ دقیقه / حجم فایل: 182.0 مگابایت / دانلود با لینک مستقیم
فایل صوتی «چهرههای ماندگار تاسیسات – این شماره: مهندس بیژن سپهرآرا»
فرمت فایل: Mp3 / مدت زمان: 27:1۱ دقیقه / حجم فایل: 25.0 مگابایت / دانلود با لینک مستقیم